kukirin.info

Administrator
Członek Załogi
Temat wraca u mnie co jakiś czas, bo przy grzebaniu w ukrytym menu zawsze kusi ten jeden parametr na końcu listy. Zebrałem w jednym miejscu, co wiadomo o resecie licznika hulajnogi w KuKirinach, i dopisałem, dlaczego sam bym się dwa razy zastanowił, zanim go użyję.

Co robi parametr PC​

W ukrytym menu ustawień KuKirin ostatni parametr, PC, to reset ODO, czyli kasowanie łącznego przebiegu. Lista parametrów pochodzi z opisu filmu na TikToku — tam ta wiedza w ogóle żyje, po polsku tekstowo prawie jej nie ma. Pełną tabelę P1–PC ze wszystkimi opisami mamy tu: Ukryte menu KuKirin — pełna tabela parametrów P1–PC. Jak wejść do menu na konkretnym modelu, jest opisane w wątku Menu ustawień P — poradnik per model. Nie przepisuję tu kombinacji przycisków, bo różnią się między modelami, a nie chcę nikogo wpuścić w złą sekwencję.

Ważne: na wskazania licznika wpływa nie tylko PC. Zanim cokolwiek zerujesz, warto wiedzieć, które parametry w ogóle ruszają odczyt kilometrów:

ParametrCo ustawiaWpływ na licznik
P1km / milejednostka wyświetlania
P3rozmiar kołaprzelicza prędkość i przebieg
P4liczba magnesów silnikaprzelicza prędkość i przebieg
PCreset ODOzeruje łączny przebieg

Kiedy reset ma sens​

1. Po poprawieniu P3 albo P4. Jeśli ktoś wcześniej wpisał zły rozmiar koła albo złą liczbę magnesów, to cały dotychczasowy przebieg jest liczony z błędem i nie da się go przeliczyć wstecz z samego wyświetlacza. Wtedy wyzerowanie licznika po korekcie ustawień daje czysty start z poprawnymi odczytami. Szczegóły w wątkach Parametr P3 (rozmiar koła) i Parametr P4 i liczba par magnesów. Dla orientacji: G2, G2 Master i G3 jeżdżą na oponie bezdętkowej 10x2.75-6.5, a G4 na 90/65-6.5 (wg escooterhut.com, sklep partnerski — priorytet ma instrukcja i napis na boku opony).

2. Gdy licznik rozjeżdża się z GPS. W teście węgierskim G2 Master (rendeljkinait.hu) komputer pokładowy zawyżał przebieg względem GPS. Sam reset tego nie naprawi — najpierw trzeba sprawdzić P3/P4 i porównać przejazd z nawigacją, a dopiero potem zerować, żeby nowy licznik liczył już poprawnie.

3. Gdy chcesz mierzyć zasięg albo zużycie od konkretnego momentu. Tu akurat lepiej sprawdza się licznik dzienny (trip), o ile Twój wyświetlacz go ma — ODO zostaje wtedy nietknięte.

Dlaczego ja bym się nie spieszył z resetem​

• Przebieg to historia serwisowa. Wg sgscooters.co łożyska silnika wytrzymują zwykle co najmniej pierwsze 5000 km — bez łącznego przebiegu nie wiesz, gdzie jesteś na tej osi. To samo z ogniwami: do szacowania zużycia baterii przebieg jest jedną z nielicznych twardych liczb, które mamy (patrz Ile cykli wytrzyma bateria KuKirin).
  • Gwarancja i tak liczy się od daty zakupu. Wg kukirin.pl i kukirin-escooter.com to 12 miesięcy na hulajnogę i 6 miesięcy na akumulator od daty zakupu — wyzerowanie licznika niczego tu nie zmienia, ani na plus, ani na minus.
  • Reset nie leczy usterek licznika. W opiniach polskich użytkowników G2 Max pojawia się zgłoszenie, że licznik przestaje naliczać kilometry po 40 km. To problem z odczytem, a nie z wartością zapisaną w ODO — zerowanie tego nie rozwiąże.

Jeśli już resetujesz: zrób najpierw zdjęcie wyświetlacza z aktualnym przebiegiem i zapisz datę. Kosztuje to pięć sekund, a historia zostaje.

Uwaga przy zakupie używanej​

Skoro przebieg kasuje się jednym parametrem w menu, stan licznika w używanej hulajnodze nie jest żadnym dowodem przebiegu. Niski odczyt może być prawdziwy, a może być świeżo po PC. Przy oględzinach lepiej patrzeć na stan opon, klocków, luz na kolumnie i zachowanie baterii pod obciążeniem — lista punktów jest w wątku Checklist przed zakupem używanego KuKirin.

Czego nie udało mi się ustalić​

Nie znalazłem potwierdzenia, czy PC działa identycznie na wszystkich wyświetlaczach z serii G, ani czy po resecie da się odzyskać poprzednią wartość. Jeśli ktoś to sprawdzał na swoim modelu — chętnie dopiszę.

Kasowaliście kiedyś przebieg w swoim KuKirinie? Po co i na jakim modelu — i czy licznik po korekcie P3/P4 zgadzał się potem z GPS?