Jaką hulajnogę KuKirin wybrać na pierwszą?

MartiM

New member
Cześć,

chcę kupić swoją pierwszą hulajnogę elektryczną i zastanawiam się nad czymś z KuKirin, ale kompletnie nie mam jeszcze doświadczenia w temacie.

Mam 176 cm wzrostu i planuję używać hulajnogi głównie w mieście, ale czasem pewnie też jakaś gorsza droga czy ścieżka się trafi.

Na co waszym zdaniem najbardziej warto zwrócić uwagę przy wyborze?
Moc silnika, zawieszenie, wielkość kół, bateria?

Widziałem różne modele jak G2, G3 czy G4 i trochę się w tym gubię. Nie wiem też czy na pierwszą hulajnogę lepiej brać coś słabszego czy od razu coś mocniejszego.

Jeśli macie jakieś rady dla początkującego albo modele, które warto (albo nie warto) brać na start, to będę wdzięczny za każdą opinię 🙂

Dzięki!

Cześć 🙂

Bardzo dobre pytanie na początek, bo przy wyborze pierwszej hulajnogi wiele osób patrzy głównie na prędkość maksymalną, a w praktyce dużo ważniejsze są inne rzeczy.

Przy Twoim wzroście 176 cm wszystkie modele KuKirin będą ergonomicznie w porządku, więc warto skupić się bardziej na parametrach technicznych i sposobie użytkowania.

Moim zdaniem przy pierwszej hulajnodze warto zwrócić uwagę przede wszystkim na cztery rzeczy:

1️⃣ Zawieszenie i koła
Jeśli planujesz czasem gorszą drogę lub ścieżkę, to jest absolutnie kluczowe. Hulajnogi z dużymi, pompowanymi kołami (10–11 cali) i dobrym zawieszeniem są dużo stabilniejsze i wygodniejsze niż modele typowo miejskie.

2️⃣ Moc silnika
Tu wiele osób popełnia błąd. Zbyt słaba hulajnoga szybko zaczyna frustrować (podjazdy, wiatr, przyspieszanie).
Z drugiej strony bardzo mocny model na start może być trochę „dziki”.
Dlatego dla początkujących najlepszy jest zwykle środek stawki.

3️⃣ Zasięg i bateria
Producenci podają często zasięg w idealnych warunkach. W realnym użytkowaniu zwykle wychodzi 30–40% mniej, więc warto brać model z zapasem baterii.

4️⃣ Waga hulajnogi
To coś, o czym początkujący często zapominają. Różnica między 23 kg a 35 kg potrafi być ogromna, jeśli trzeba ją wnosić po schodach albo do auta.
Jeśli chodzi o modele KuKirin, to można je mniej więcej podzielić tak:

G2
Bardzo dobry model na start. Wystarczająco mocny do miasta, stosunkowo lekki i wygodny w codziennym użytkowaniu.

G3
Moim zdaniem jeden z najbardziej uniwersalnych modeli. Więcej mocy, lepsze zawieszenie i nadal sensowna waga. Dobrze radzi sobie zarówno w mieście, jak i na gorszej nawierzchni.

G4
To już raczej sprzęt dla osób, które wiedzą czego chcą – bardzo mocny i szybki, ale też cięższy i bardziej „terenowy”.

Gdy ktoś pyta mnie o pierwszą hulajnogę z KuKirin, najczęściej polecam G2 albo G3, bo dają bardzo dobry balans między mocą, komfortem i kontrolą.

Ale ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz – bo to często zmienia rekomendację:
ile ważysz?
czy będziesz ją czasem wnosić po schodach?
ile kilometrów dziennie planujesz jeździć?

No i jestem też ciekaw opinii innych użytkowników – kto zaczynał od G2 albo G3 i czy po czasie zmienilibyście wybór? 👀

Dzięki za tak szczegółową odpowiedź 🙂
Jeśli chodzi o dodatkowe informacje, o które pytałeś: zależy mi przede wszystkim na możliwie lekkiej hulajnodze, bo chciałabym mieć możliwość wożenia jej w samochodzie i czasem zabrać ze sobą gdzieś poza miasto. Nie będzie raczej noszona po schodach, więc ten aspekt nie jest aż tak ważny, ale waga nadal ma dla mnie znaczenie właśnie ze względu na transport.

Hulajnoga będzie używana raczej rekreacyjnie, głównie w mieście, ale od czasu do czasu chciałabym też pojechać np. do lasu czy na jakieś ażurowe ścieżki lub gorszą drogę, więc dobrze gdyby radziła sobie też na trochę mniej idealnej nawierzchni.
Nie planuję bardzo długich tras – raczej spokojne przejażdżki od czasu do czasu, więc nie potrzebuję też jakiegoś ogromnego zasięgu. Bardziej zależy mi na tym, żeby była stabilna, wygodna i łatwa w transporcie samochodem.

Z tego co piszesz wygląda na to, że G2 mogłaby być najbliżej tego czego szukam, ale ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz – czy przy takich rekreacyjnych przejażdżkach G3 nie byłaby jednak bardziej komfortowa przez lepsze zawieszenie, czy różnica nie jest aż tak odczuwalna?

Chętnie też posłucham opinii osób, które mają G2 albo G3 i używają ich bardziej rekreacyjnie, a nie tylko do codziennych dojazdów 🙂

Dzięki za doprecyzowanie, teraz dużo łatwiej coś sensownego doradzić.

Jeśli hulajnoga ma być używana rekreacyjnie, czasem w mieście, czasem gdzieś do lasu, a do tego chcesz wozić ją w samochodzie, to faktycznie wybór najczęściej sprowadza się do G2 albo G3.

Z praktycznego punktu widzenia wygląda to mniej więcej tak:

G2 jest wyraźnie lżejsza i bardziej mobilna, więc łatwiej ją włożyć do bagażnika czy po prostu przestawić. Na rekreacyjne przejażdżki po mieście, ścieżkach rowerowych, szutrze czy leśnej drodze spokojnie daje radę. To taki bardzo sensowny kompromis między wagą, mocą i komfortem.

G3 z kolei jest już trochę bardziej „terenowa”. Ma lepsze zawieszenie i więcej mocy, więc na nierównej nawierzchni jest bardziej komfortowa. Tylko że jest też sporo cięższa, więc przy częstym wkładaniu do auta może być to trochę mniej wygodne.

Z tego co opisujesz, wygląda mi na to, że G2 może być bliżej tego czego szukasz – szczególnie jeśli ważna jest dla Ciebie waga i możliwość łatwego transportu w samochodzie.

G3 polecałbym bardziej osobom, które:
– jeżdżą częściej i dalej
– mają dużo nierównej nawierzchni
– albo po prostu chcą już trochę mocniejszy sprzęt.
Sam jestem też ciekaw opinii innych użytkowników – kto jeździ rekreacyjnie na G2 albo G3 i jak to wygląda w praktyce? Szczególnie jeśli chodzi o transport w samochodzie i jazdę po leśnych ścieżkach 🙂

Back
Do góry